Ponta, la Euronews: Nu va exista un val masiv de imigranți români în Marea Britanie din ianuarie 2014, în țară au oportunități mai bune

Ponta, la Euronews: Nu va exista un val masiv de imigranți români în Marea Britanie din ianuarie 2014,  în țară au oportunități mai bune
Publicat: 05/12/2013, 11:06
Actualizat: 29/07/2014, 18:39

Premierul Victor Ponta a asigurat, într-un interviu acordat Euronews, că nu va exista un val de imigranți români în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014, odată cu eliminarea restricțiilor pe piața muncii, deoarece românii care au vrut să emigreze au făcut-o deja, iar în țară au oportunități mai bune.

Întrebat dacă personal crede că va exista un val de cetățeni români care vor merge în Marea Britanie anul viitor, premierul Ponta a explicat de ce nu împărtășește această opinie.
„Acum, în România, avem nu doar ceștere economică, ci și o rată scăzută a șomajului față de media europeană și, cum spun adesea, chiar mai multe oportunități decât în statele vestice membre ale UE. Românii care au dorit să meargă în alte țări au făcut-o deja și nu va exista nicio schimbare semnificativă”, a spus Ponta.

El s-a declarat în același timp de acord cu măsurile anunțate de premierul britanic David Cameron privind înăsprirea condițiilor de acordare a beneficiilor sociale pentru cetățeni din afara Marii Britanii.

„În această privință, mă alătur acestuia (David Cameron – n.r.), dar și cancelarului Germaniei și altor premieri în a spune că este în interesul tuturor europenilor, incluisv al românilor și al bulgarilor, să luptăm împotriva celor care profită ilegitim sau abuziv de sistemul de protecție socială. Voi lupta însă întotdeauna pentru dreptul românilor cinstiți și muncitori de a merge în Marea Britanie, Franța, Germania pentru o viață mai bună, o slujbă mai bine plătită, achitând taxe și fiind parte activă a societății”, a declarat Ponta.

El a pledat în acest context pentru o abordare rațională a situațiilor mai dificile, adăugând că forțele politice anti-europene sunt cele care vor profita de pe urma măsurilor populiste care tentează guvernele.

Solicitat să comenteze faptul că România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește combaterea corupției, Ponta a arătat că România a implementat toate reglementările europene în domeniu, iar rezultatele au fost „impresionante”, pentru că mulți politicieni sau funcționari publici au fost sancționați, au fost deschise numeroase dosare, iar activitatea instituțiilor anti-corupție este apreciată în rapoartele internaționale.

Întrebat dacă Guvernul nu are o problemă de credibilitate ținând cont de faptul că doi foști miniștri și un actual membru al Cabinetului, vicepremierul Liviu Dragnea, sunt anchetați penal, Ponta a arătat că acuzațiile aduse acestora nu au ținut de perioada mandatului în funcție, iar de un și jumătate de când a preluat conducerea Executivului nu au fost aduse acuzații de corupție la adresa Guvernului.

Ponta a arătat cu acest prilej că România a reușit în ultimul an să acceseze peste 3 miliarde euro din fondurile europene și a afirmat că, până în 2016, beneficiind de o prelungire cu trei ani a perioadei de utilizare a banilor, vor fi atrase peste 90% din totalul fondurilor puse la dispoziție.

În ceea ce privește aderarea la Schengen, prim-ministrul a amintit că România a îndeplinit toate criteriile tehnice și nu și-a mai propus un termen limită la care să adere, așteptând ca statele membre să decidă această dată, după ce vor depăși presiunile electorale interne.

Ponta a reiterat faptul că România dorește să adere la zona euro, dar trebuie să fie pregătită din punct de vedere al stabilității economice și competitivității, iar cea mai previzibilă dată în acest sens ar putea fi anul 2018.

Prim-ministrul a vorbit totodată de importanța unei strategii pe termen lung pentru integrarea populației de etnie romă, precum și despre faptul că o relație economică bună cu China va ajuta țările central și est-europene să recupereze decalajul față de restul statelor UE și să consolideze piața comună.

Ovidiu Bărbulescu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al băiatului de 6 ani dispărut în ziua în care mama lui a...
Larisa lui Pescobar: Cum e pe Insta? Așa e în realitate! Între wow și bau
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Bogdan, polițistul din Brăila care a murit carbonizat
O femeie din Indonezia a fost înghițită cu totul de un piton de 6 metri
Cât a mers darul la nunta lui Răzvan Simion? Suma e ameţitoare, meniu de fine...
Sfâșietor! Cântăreața celebră, diagnosticată cu Lupus și leucemie: „Norocoasă că sunt în viață”
Misterul se adânceşte în cazul cadavrului din valiză găsit într-o rulotă, în Oradea. Sora femeii...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Mesajele înduioșătoare dintre Anca Molnar și soțul ei, înainte ca make-up artista să fie învinsă...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ești obligat să acorzi prioritate dacă faci stânga și ai verde la semafor?
Primele rezultate oficiale de la BEC pentru Alegerile Europarlamentare: Alianţa PSD-PNL – 48,7%, AUR –...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
5.000 de lei amendă pentru proprietarii de TERENURI. Legea este absolut OBLIGATORIE
Monica Columbeanu nu a mai suportat. A renunțat la tot și a făcut marea schimbare
Cum arată casa în care locuiește Nicușor Dan. Plătește 550 de euro chirie pe lună
Miracol. Patru ostatici israelieni în Gaza, salvați după 8 luni de calvar. "Nu mă omorâţi!"
Ceartă între Alexandra, Roberta și Rebecca din Casa Iubirii. Ce și-au reproșat tinerele chiar în...
Anca Molnar, o celebră make-up artistă, a murit la 35 de ani. Care a fost...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Elevi, a crezut Nicolae Ceauşescu în Dumnezeu, ia spuneţi‑mi?
(P) Te pot ajuta biletele de grup să te apropii de câștiguri mari la loto?
×